Home Antimedia News Η Big Pharma κατηγορούμενη για παράνομο καθορισμό τιμών

Η Big Pharma κατηγορούμενη για παράνομο καθορισμό τιμών

από Antimedia
50 θεάσεις
Μια αγωγή που κατατέθηκε την Πέμπτη στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για την Περιφέρεια του Κονέκτικατ ισχυρίζεται οι Heritage Pharmaceuticals, EpiPen-maker Mylan NV και άλλες συνωμότησαν για να χειραγωγήσουν τις τιμές των φαρμάκων των ΗΠΑ.
​Η αγωγή κατατέθηκε εξ ονόματος των πολιτειών Connecticut, Delaware, Florida, Hawaii, Idaho, Iowa, Kansas και τουλάχιστον 12 άλλων.

Κατονομάζοντας την Heritage Pharmaceuticals Inc. ως «επί κεφαλής» της φερόμενης συνωμοσίας, η αγωγή ισχυρίζεται τις τιμές των δοξυκυκλίνη hyclate, ένα αντιβιοτικό, και της γλυβουρίδης, ένα φάρμακο για τους διαβητικούς, κρατήθηκαν τεχνητά υψηλές λόγω ενός συστήματος που περιλαμβάνει τις Mylan, Mayne Pharma, Aurobindo Pharma, Teva Pharmaceuticals και Citron Pharma LLC. Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι το σύστημα καθορισμού των τιμών είχε ενορχηστρωθεί από τα στελέχη.

Η αγωγή είναι μέρος μιας συνεχιζόμενης, διετούς αντιμονοπωλιακής έρευνας και διεξήχθη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Γραφείο Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, πρώην στελέχη της Heritage, ο Jeffrey Glazer και ο Jason Malek, συνωμότησαν με τους άλλους για να αποφευχθεί ο ανταγωνισμός με την συμμετοχή “σε πολλές παράνομες συνωμοσίες, προκειμένου να περιορίζουν αλόγιστα το εμπόριο,  να φουσκώνουν τεχνητά και να χειραγωγήσουν τις τιμές και να μειώνουν τον ανταγωνισμό “. Με τον καθορισμό των τιμών, οι εταιρείες που εμπλέκονται μπορεί να πίστευαν ότι θα εξασφαλίσουν τα μερίδια τους στην αγορά, αλλά η αγωγή υποστηρίζει ότι έχουν προκαλέσει “σημαντική, διαρκή και τελικά επιβλαβή επίδραση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στις Ηνωμένες Πολιτείες”.

Οι 20 πολιτείες που φέρονται ως ενάγοντες στην αγωγή ισχυρίζονται ότι οι εταιρείες γνώριζαν τις νομικές επιπτώσεις των πράξεών τους και έλαβαν μέτρα για να κρύψουν τις προθέσεις και τις πράξεις τους το συντομότερο μόλις ξεκίνησε η έρευνα.

Περί καθορισμού των τιμών: Μια «Συνωμοσία» με πολύ θεωρία και ακόμα περισσότερη δράση

Πρόσφατα, η Mylan ήταν τιμωρήθηκε για το φούσκωμα της τιμής του EpiPen, μια συσκευή που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση απειλητικών για τη ζωή αλλεργικών αντιδράσεων. Οι εκθέσεις έδειξαν η τιμή του είχε πάει από $ 57 ανά το 2007 στα $ 600 για ένα διπλό πακέτο το 2016!
Κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης ενώπιον του Κογκρέσου για το σκάνδαλο EpiPen, ο CEO Heather Bresch της Mylan χαρακτήρισε τις εξοργισμένος αντιδράσεις για την αύξηση των τιμών “παραφουσκωμένες”. Προσθέτοντας ότι η τιμή των συριγγών, δεν θα αλλάξει σύντομα, ο Bresch υπερασπίστηκε την απόφαση της εταιρείας, υποστηρίζοντας “τα κέρδη της Mylan για δύο πακέτα EpiPen των $ 609 είναι περίπου $ 50 για το καθένα”.

Εξετάζοντας τη συμμετοχή της Mylan στην πολιτική βλέπουμε από τότε που ο Bresch ονομάστηκε σύμβουλος της εταιρείας, καθίσταται προφανές ότι η Mylan μπορεί να είχε την ευκαιρία να προσεγγίσει τις ρυθμιστικές αρχές από μια προνομιακή θέση, λόγω του γεγονότος ότι ο γερουσιαστής Joe Manchin (D-WV) είναι ο πατέρας του CEO .

Μέχρι το 2010, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είχε αλλάξει ομοσπονδιακές οδηγίες που σχετίζονται με τις συνταγές επινεφρίνης, επιτρέποντας στην Mylan να αλλάξει τις ετικέτες του EpiPen. Αλλάζοντας τη συσκευασία και πώληση των δίδυμων πακέτων αντί του ενιαίου στυλό, ενώ την επισήμανση των συσκευών για “κανέναν σε κίνδυνο,” η Mylan διεύρυνε την αγορά της EpiPen.

Το 2013, ένα νομοσχέδιο του Κογκρέσου που πίεζε τι πολιτείες να έχουν πάντα αποθέματα σε EpiPens έγινε νόμος. Αυτό συνέβη όταν ένα επτάχρονο παιδί πέθανε εξαιτίας μιας αλλεργικής αντίδρασης στα φιστίκια.

Η Mylan πίεσε σε μεγάλο βαθμό γι ‘αυτό το νομοσχέδιο και ξόδεψε πάνω από $ 1 εκατομμύριο και μόνο εκείνη τη χρονιά στις προσπάθειες άσκησης πίεσης. Λόγω αυτής της νομοθετικής επιτυχίας, σε κάπου 47 πολιτείες τώρα “απαιτεί ή ενθαρρύνει τα σχολεία να εφοδιαστούν με τις συσκευές”. Αλλά καθώς η εταιρεία ξεκίνησε αγώνα για να εισαγάγει το EpiPen σε ένα ευρύτερο κοινό, ξεκίνησε επίσης μια νομική μάχη για να γονατίσει τους ανταγωνιστές της επηρεάζοντας τη ρύθμιση που αυξάνει τεχνητά το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας για τις άλλες εταιρείες.

Το 2009, η Pfizer Inc., η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στον κόσμο, και η Mylan  μήνυσαν την Teva Pharmaceutical Industries Ltd. σε μια παραβίαση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Εκείνη την εποχή, η ισραηλινή εταιρεία είχε κατηγορηθεί για τη χρήση του σχεδιασμού της Mylan χωρίς άδεια. Αλλά το 2012, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία, και επετράπη στην Teva να επιδιώξει την έγκριση από το FDA για την ενέσιμη χρήση της συσκευής επινεφρίνης.

“Σύμφωνα με το Gizmodo, η Teva έχει αποτύχει να λάβει έγκριση από τον FDA για την ανάπτυξη προσιτής εκδόσης του EpiPen. Η εταιρεία αναφέρει ότι δεν θα προσπαθήσει να περάσει από την ίδια διαδικασία και πάλι μέχρι το 2017.

«Η μόνη άλλη συσκευή που ήταν πιο κοντά στον ανταγωνισμό με EpiPen Mylan ήταν η Auvi-Q, και επίσης έχει βγει από την αγορά. Το 2015, η εταιρεία ξεκίνησε μια εκστρατεία ανάκλησης υποστηρίζοντας ότι οι συσκευές θα μπορούσαν να παρέχουν ελαττωματικές δόσεις”.

Μια ακόμα ιστορία σε εξέλιξη από τον λαμπρό κόσμο των φαρμακευτικών, τα λόμπις και τις “συνωμοσίες” εν δράσει…

⚠ Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος: To ANTIMEDIA GROUP, που περιλαμβάνει τους ιστότοπους Η Γάτα, Allnewz, Antimedia, Διαλογισμός, Moufa News και I ❤ Κouzina απαγορεύει ρητώς από τις 2/4/2020 οποιαδήποτε επισήμανση και χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος οργανώσεις του διαδικτύου, οι οποίες δεν συνάδουν με το Ελληνικό Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δείτε ακόμα