​Οι περισσότεροι από μας γνωρίζουμε την Exxon Mobil Corp. ως ενεργειακό γίγαντα, δεδομένου ότι είναι η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο
Ο Rex Tillerson, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, έχει περάσει ολόκληρη την επαγγελματική ζωή του, δίνοντας προτεραιότητα στα συμφέροντα των εταιρειών Exxon Mobil για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον, καθώς και τα διπλωματικά συμφέροντα των ΗΠΑ, τα οποία ώθησαν πολλούς δημοσιογράφους και σχολιαστές να επισημάνουν ότι ο διορισμός του από τον Τραμπ ως γραμματέας του κράτους των ΗΠΑ δεν είναι απλά μια φρικτή ιδέα, αλλά ένα κακόγουστο αστείο βγαλμένο από τις σελίδες ενός κόμικ.
Picture

Η αμοιβή του Rex Tillerson ως CEO της εταιρείας είναι σύμφωνα με πληροφορίες 27.200.000 $ – το οποίο ισοδυναμεί περίπου με $ 74.520 την ημέρα, ή περίπου $ 3105 μια ώρα αν εργαστεί όλο το εικοσιτετράωρο για 365 ημέρες. Το 2014 Tillerson πήρε σπίτι 33.100.000 $, που ήταν 18% πάνω από τον τρέχοντα μισθό του. Και το 2012, φέρεται να κέρδισε 40.300.000 $

Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό, είναι ότι η Exxon Mobil είναι επίσης μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες χημικών στον κόσμο, και ότι τα χημικά συμφέροντά της, επίσης, μερικές φορές έρχονται σε αντίθεση με αυτά των ανθρώπων στις ΗΠΑ και ακόμα παραπέρα. Τα πετροχημικά αντιπροσώπευουν περισσότερο από το ένα τέταρτο της Exxon Mobil με 16 δισεκατομμύρια $ καθαρά κέρδη πέρυσι και εκκαθάριση στο ευρύ φάσμα των καταναλωτικών προϊόντων, όπως πλαστικά, ελαστικά, μπαταρίες, απορρυπαντικά, κόλλες, συνθετικές ίνες και απορρυπαντικά οικιακής χρήσης.

Μεταξύ των χημικών προϊόντων Exxon Mobil είναι οι φθαλικές ενώσεις, μια οικογένεια χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως για την κατασκευή εύπλαστων πλαστικών. Οι φθαλικοί εστέρες βρίσκονται στα πάντα από τα δοχεία τροφίμων και το πλαστικό περιτύλιγμα, τις κουδουνίστρες, θηλές μπουκαλιών και τα παιχνίδια οδοντοφυΐας για μωρά. 

​Περισσότερο από το 75 τοις εκατό των Αμερικανών έχουν τουλάχιστον πέντε από τις χημικές ουσίες στο σώμα τους, σύμφωνα με μια μελέτη του 2000 από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Η Exxon Mobil επιμένει ότι τα προϊόντα της δεν ενέχουν κανένα κακό. Σε απάντηση στις ερωτήσεις για αυτή την ιστορία, η εταιρεία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έκανε μια δήλωση λέγοντας ότι «οι φθαλικές ενώσεις της Exxon Mobil έχουν ελεγχθεί διεξοδικά και οι αξιολογήσεις από πολλούς κυβερνητικούς οργανισμούς στις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Αυστραλία δείχνουν ότι είναι ασφαλείς σε τρέχουσες εφαρμογές τους (το email περιλαμβάνεται επίσης μια σύνδεση με την ιστοσελίδα της εταιρείας για τις υγειονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των φθαλικών ενώσεων). Αλλά πολλές ανεξάρτητες μελέτες έχουν συνδέσει τις χημικές ουσίες με προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, με νευροαναπτυξιακές επιπτώσεις, ενδοκρινική διαταραχή καθώς και ανεπιθύμητες βλάβες στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα.

Λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους, το Κογκρέσο το 2008 απαγόρευσε μόνιμα αρκετές φθαλικές ενώσεις, απαγόρευσε προσωρινά μερικές άλλες και έδωσε οδηγίες στην Επιτροπή Ασφάλειας των Καταναλωτών (CPSC) για να μελετήσει κατά πόσο διάφορες άλλες φθαλικές ενώσεις θα πρέπει επίσης να αφαιρεθούν από προϊόντα για τα παιδιά. Ο νόμος απαιτούσε από την CPSC να ενεργήσει εντός 180 ημερών από την οριστική απόφασή της.

Μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων που διορίστηκε από το CPSC βγήκε με την τελική έκθεση σχετικά με τις φθαλικές ενώσεις το 2014. Μετά από χρόνια συναντήσεις, δημόσια σχόλια, και επανεξέταση από ομοτίμους, η ομάδα των επιστημόνων αποφάσισε ότι οκτώ φθαλικές ενώσεις θα πρέπει να απαγορευτούν από τη χρήση σε παιδικά παιχνίδια. Η έκθεση ανέφερε μελέτες που δείχνουν ότι τα μωρά που είχαν εκτεθεί σε υψηλότερα επίπεδα ορισμένων φθαλικών ενώσεων in utero (στη μήτρα) έτειναν να έχουν μικρότερη “Πρωκτογεννητική απόσταση” και άλλα προβλήματα του αναπαραγωγικού συστήματος, επιδράσεις που παρατηρήθηκαν επίσης σε ζώα που εκτέθηκαν σε φθαλικούς εστέρες.

Παρά τη σαφή οδηγία των επιστημονικών εμπειρογνωμόνων και την  εντολή χρονοδιαγράμματος από το Κογκρέσο, η CPSC δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει την απαγόρευση. Κατά τη διάρκεια των σχεδόν δύο χρόνια από τη λήξη της προθεσμίας, η Exxon Mobil έχει εργαστεί σκληρά για να επιβραδύνει και να αντιστρέψει την απόφαση της Επιτροπής  και τη σύνταξη της νομοθεσίας, για να κρατήσει κάποιες από φθαλικές ενώσεις της στην αγορά και υποβάλλει μακρά σχόλια και αντιρρήσεις για την απαγόρευση.

«Η Exxon έχει στείλει επιστολές, με συναντήσεις, είναι συνεχώς κατά πάνω στην CPSC, με έναν τρόπο σχεδιασμένο για να δείχνει ότι, αν πάτε με λάθος τρόπο σε αυτό, θα πάμε σε μηνύσεις», δήλωσε η Eve Gartner, δικηγόρος με την Earthjustice. Η Gartner και μερικοί άλλοι περιβαλλοντικοί υποστηρικτές προσπαθούν να παρακολουθήσουν αυτές τις συναντήσεις, όποτε είναι δυνατόν, αλλά περιγράφουν τις προσπάθειες των ομάδων συμφερόντων της μεγάλης εταιρείας.

«Δεν έχω το χρόνο να παρίσταμαι σε όλες τις συνεδριάσεις της Exxon, αλλά αυτοί έχουν το χρόνο να παρακολουθήσουν όλες τις δικές μας», δήλωσε η Jennifer Sass, ανώτερη επιστήμονας στο Φυσικών Πόρων του Συμβουλίου Άμυνας. “Είναι πολλοί περισσότεροι και έχουν πολύ περισσότερους πόρους”.

Ως πολιτική δύναμη, τα παιδιά δεν είναι αγώνας για μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες χημικών στον κόσμο και θα υποφέρουν λόγω έλλειψη επιρροής. Ενόσω η CPSC αποτυγχάνει να ολοκληρώσει το δικό της έργο, όλο και περισσότερα παιδιά θα εκτίθενται σε φθαλικούς εστέρες. Η αδράνεια “οφείλεται στη δύναμη της Exxon να εκφοβίζει ομοσπονδιακές υπηρεσίες από το να κάνουν τη δουλειά τους”, όπως το έθεσε η Gartner Earthjustice. Και αυτό συνέβαινε πριν ακόμα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αναλάβει κορυφαία θέση στην κυβέρνηση…

⚠ Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος: To ANTIMEDIA GROUP, που περιλαμβάνει τους ιστότοπους Η Γάτα, Allnewz, Antimedia, Διαλογισμός, Moufa News και I ❤ Κouzina απαγορεύει ρητώς από τις 2/4/2020 οποιαδήποτε επισήμανση και χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος οργανώσεις του διαδικτύου, οι οποίες δεν συνάδουν με το Ελληνικό Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δείτε ακόμα