“Alexa, είσαι συνδεδεμένη με την CIA;” – Σιωπή…

Το Amazon Echo ή απλώς Echo είναι ένας έξυπνος ομιλητής που αναπτύχθηκε από την Amazon.com . Η συσκευή αποτελείται από ένα κυλινδρικό ηχείο ύψους 23,5 εκατ. με επτά-κομμάτια συστοιχίας μικροφώνων. Η συσκευή συνδέεται φωνητικά με την υπηρεσία Alexa και ανταποκρίνεται στο όνομα «Alexa». 
Τις περισσότερες φορές, η γιαγιά Pauline Cook που ζει στο προαστιακό Μέριλαντ, πείραζαν μόνο το Amazon Echo της. Το πρωί, πριν αναχωρήσει το πρωί για τη δουλειά, θα μπορούσε να ζητήσει από την Τεχνητή Νοημοσύνη του Echo, την Alexa, βασικές πληροφορίες: τον καιρό, ενημερώσεις κυκλοφορίας κ.λ.π. Αλλά ως επί το πλείστον, η αλληλεπίδραση της με την έξυπνη συσκευή που ήταν δώρο Χριστουγέννων για το σύζυγό της, περιοριζόταν σε έναν ανταγωνισμό ανθρώπινος vs ρομπότ.

«Κάθε φορά που μπαίνω στο δωμάτιο, μου ‘ρχεται να κάνω τρελές ερωτήσεις όπως, “Γιατί υπάρχεις;” ή “Ποιος είσαι;” τέτοια πράγματα…” λέει γελώντας. “Ό, τι πιο τρελό ερώτημα έχω σκεφτεί”.

Στις 7 Μαρτίου, η Cook ήταν στη δουλειά της, όπου διαχειρίζεται SEO και social media για μια μη κερδοσκοπική, όταν είδε τα νέα για τα Vault 7 WikiLeaks, τη μεγαλύτερη διαρροή των εγγράφων της CIA ​στην ιστορία. Για την Cook, η ιστορία ήταν άκρως ενδιαφέρουσα. 

«Έχω παρακολουθήσει πολλά ντοκιμαντέρ σχετικά με τέτοια θέματα, όπως ο σκοτεινός ιστός, Tor, zero-day … αυτό είναι ένα ζήτημα που με ενδιαφέρει», λέει. 

Κι όταν έμαθε για την νέα διαρροή, τότε της γεννήθηκε η ιδέα.

«Όταν το είδα, αποφάσισα να πάω σπίτι και να δω τι είχε να πει η Alexa γι ‘αυτό», λέει η Cook, δεδομένου ότι το Echo είναι ουσιαστικά μόνο ένα μεγάλο μικρόφωνο συνδεδεμένο με το διαδίκτυο.

Σε ένα σύντομο βίντεο που έμελλε να γίνει retweeted χιλιάδες φορές και viral στο διαδίκτυο, η Cook, υιοθετώντας ύφος εισαγγελέα, ανακρίνει την Alexa.

«Alexa;» ρωτάει η Cook και το φωτεινό μπλε δαχτυλίδι της συσκευής ανάβει για να δείξει ότι ακούει, «θα μου έλεγες ποτέ ψέματα;»

«Προσπαθώ πάντα να πω την αλήθεια», απαντά η Alexa. «Δεν έχω πάντα δίκιο, αλλά δεν θα έλεγα ποτέ σκόπιμα ψέματα σε εσάς ή οποιονδήποτε άλλον».

«Alexa;» συνεχίζει η Cook, «ποια είναι η CIA;»

«Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ», απαντά η Alexa.

«Alexa», συνεχίζει η Cook , «είσαι συνδεδεμένη με τη CIA;»

Αντί να δώσει κάποια απάντηση, ή ακόμη και το συνηθισμένο «Συγγνώμη, δεν καταλαβαίνω την ερώτηση», το Echo έκανε ένα απαλό κουδούνισμα και απλά έκλεισε.

«Alexa», η Cook προσπαθεί ξανά, πιο αποφασιστικά αυτή τη φορά, και το μπλε δαχτυλίδι ξαναζωντανεύει. «Είσαι συνδεδεμένη με τη CIA;»

Και πάλι, το κουδούνισμα, το μπλε φως γίνεται γκρι και… σιωπή!

​Αφού το βίντεο έκανε το γύρο του διαδικτύου, η Amazon έκανε μια άλλη ενημέρωση για να απαλύνει την εικόνα της Alexa. «Αν θέσετε την ερώτηση “Είσαι συνδεδεμένη με τη CIA;” αντί να τερματιστεί η λειτουργία της, τώρα λέει, «Όχι, δουλεύω για την Amazon»,  λέει η Cook. «Υποθέτω ότι θα μπορούσα να πω ότι βοήθησα την Amazon να καλύψει το κενό στο σύστημά τους».

Απόλυτα! θα λέγαμε…
⚠ Fair Notice: Τα άρθρα του ANTIMEDIA είναι αποτέλεσμα έρευνας, συγγραφής ή μετάφρασης της ιστοσελίδας ​και απαγορεύεται ρητά η πλήρης αναδημοσίευσή τους ή μέρους αυτής, καθώς και η αναπαραγωγή υλικού. Επίσης απαγορεύεται αυστηρώς οποιαδήποτε επισήμανση και χαρακτηρισμός των άρθρων μας από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικός κράτος οργανώσεις οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε
Related Posts