Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της λογοκρισίας της ενημέρωσης μέσω διαδικτύου

Αλλάζει η πολιτική ειδήσεων της πλατφόρμας που μονοπωλεί το διαδίκτυο κάνοντας αυτό που κατηγορούσαν ότι δήθεν κάνουν άλλοι: παρέμβαση στην πληροφόρηση ενόψει των αμερικάνικων εκλογών του 2020

Τα Ελληνικά ΜΜΕ τηρούν σιωπή ιχθύος για τα όσα αφορούν στις πρόσφατες αποκαλύψεις που καίνε την διαδικτυακή πλατφόρμα, την Google.

Από τις αρχές του καλοκαιριού κυκλοφόρησε μια νέα δημοσιογραφική έρευνα από το Project Veritas για την Google, που περιλαμβάνει βίντεο με ανώτερο στέλεχος της εταιρείας, που αφορά σε έγγραφα που έχουν διαρρεύσει και μαρτυρία από πηγή της Google.

Η έρευνα αποκαλύπτει τα σχέδια του διαδικτυακού κολοσσού να επηρεάσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών του 2020 με σκοπό να «αποτρέψει» την επόμενη «κατάσταση α λα Τραμπ».

Η έρευνα περιλαμβάνει βίντεο από την υπάλληλο της Google και την επικεφαλής του τομέα καινοτομίας της Google, Jen Gennai, η οποία παρακολουθεί και αξιολογεί την υπεύθυνη υλοποίηση των τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης (A.I.)

Η Gennai εμφανίζεται σε βίντεο λέγοντας ότι η Google εργάζεται με επιμέλεια για να «αποτρέψει» να επαναληφθούν τα αποτελέσματα των εκλογών του 2016 στις επικείμενες εκλογές του 2020:

«Όλοι την πατήσαμε το 2016, και πάλι δεν ήμασταν μόνο εμείς, την πάτησε ο κόσμος, την πάτησαν τα ΜΜΕ, όπως όλοι, οπότε φτάσαμε στο σημείο να συζητάμε τι συνέβη εκεί και πώς μπορούμε να το εμποδίσουμε να ξανασυμβεί. Επίσης αναπτύσσουμε τους αλγορίθμους μας με το σκεπτικό: αν το 2016 συνέβαινε ξανά, θα ήταν το αποτέλεσμα διαφορετικό;».

Σύμφωνα με την πηγή-πληροφοριοδότη της Google, το Machine Learning Fairness είναι ένα από τα πολλά εργαλεία που χρησιμοποιεί η εταιρεία για την προώθηση μιας πολιτικής ατζέντας.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν αφορούν το Machine Learning Fairness (Η εκμάθηση της ακεραιότητας στη γλώσσα των μηχανών) και το Algorithmic Unfairness (Αλγοριθμική αδικία), που η επέμβαση στα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης επιδιώκει να επιλύσει.

Σύμφωνα πάντα με τα έγγραφα, ο όρος Algorithmic Unfairness σημαίνει την άδικη ή προκατειλημμένη αντιμετώπιση ανθρώπων που σχετίζονται με ευαίσθητα χαρακτηριστικά όπως η φυλή, η οικονομική κατάσταση, ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή το φύλο μέσα από αλγοριθμικά συστήματα.

«Ο λόγος για τον οποίο ξεκινήσαμε αυτές τις αρχές για την τεχνητή νοημοσύνη είναι επειδή οι άνθρωποι δεν έβαζαν τα όρια, δεν έλεγαν τι είναι δίκαιο και τι είναι ισότιμο, έτσι είπαμε ότι είμαστε μια μεγάλη εταιρεία, θα το πούμε εμείς», επισήμανε η υπεύθυνη καινοτομίας της Google, Jen Gennai.

Η πηγή της Google εξήγησε τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης και του Machine Learning Fairness:

«Θα επαναπροσδιορίσουν μια πραγματικότητα με βάση αυτό που θεωρούν εκείνοι ότι είναι δίκαιο και με βάση αυτό που θέλουν και είναι μέρος της ατζέντας τους».

Οι “αξιόπιστες ειδήσεις”

Επιπλέον έγγραφα που διέρρευσαν αναφέρουν λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο η Google ορίζει και δίνει προτεραιότητα στο περιεχόμενο από διάφορους εκδότες ειδήσεων και το πώς τα προϊόντα της διαθέτουν αυτό το περιεχόμενο.

Ένα έγγραφο, που ονομάζεται «Fake News-letter», εξηγεί τον στόχο της Google να έχει ένα «ενιαίο σημείο αλήθειας» στα προϊόντα της. Σύμφωνα με το έγγραφο, η εταιρεία επιδιώκει να περιορίσει τον κίνδυνο των -σύμφωνα με τα δικά της κριτήρια- “χαμηλής ποιότητας πηγών πληροφόρησης” και της παραπληροφόρησης στον τομέα του Google News. Μάλιστα, ετοιμάζεται να δώσει νέο ορισμό στον τομέα αυτόν χρησιμοποιώντας υπάρχοντες υποδομές και εργαλεία.

Σε ένα άλλο έγγραφο, εξηγεί το «Οικοσύστημα Ειδήσεων» («News Ecosystem»), το οποίο περιλαμβάνει «συντακτικές οδηγίες» τις οποίες φαίνεται να καθορίζει και να διαχειρίζεται εσωτερικά η Google. Αυτές οι οδηγίες καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο το περιεχόμενο διανέμεται και εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Google λαμβάνει αποφάσεις για τις ειδήσεις που προωθεί και διανέμει στην ιστοσελίδα της.

Σε μια συνομιλία με τους δημοσιογράφους του Veritas, η υπεύθυνη καινοτομίας Gennai εξήγησε ότι οι «συντηρητικές πηγές» και οι «αξιόπιστες πηγές» δεν συμπίπτουν πάντοτε σύμφωνα με τις συντακτικές πρακτικές της Google.

«Έχουμε δεχθεί καταγγελίες για την ακεραιότητα, ότι είμαστε άδικοι για τους συντηρητικούς επειδή επιλέγουμε αυτό που θεωρούμε αξιόπιστες πηγές ειδήσεων και ότι αυτές οι πηγές δεν συμπίπτουν απαραιτήτως με συντηρητικές πηγές…» τόνισε.

Η πηγή της Google έριξε επιπλέον φως για το πώς το YouTube υποβιβάζει περιεχόμενο από άτομα που επηρεάζουν τις τάσεις στο διαδίκτυο, τους γνωστούς ως influencers:

«Αυτό που έκανε το YouTube ήταν ότι άλλαξε τα αποτελέσματα του μηχανισμού συστάσεων. Έτσι η μηχανή συστάσεων προσπαθεί να πει ότι, αν σας αρέσει το Α, τότε πιθανότατα θα σας αρέσει και το Β. Έτσι προσπαθούν να προτείνουν διαφορετικές πηγές πληροφόρησης, όπως το CNN ή το MSNBC ή ΜΜΕ που έχουν αριστερές πολιτικές τάσεις», σύμφωνα πάντα με την “δική” τους πολιτική.

Η Google αποσύρει βίντεο που την κατηγορεί για χειραγώγηση των εκλογών από το… δικό της YouTube

Σύντομα μετά τις αποκαλύψεις από το Project Veritas, το YouTube, που επίσης ανήκει στην Google, κατέβασε τα βίντεο που είχαν μεταφορτωθεί από το Project Veritas, ανέφερε ο επικεφαλής της, Τζέιμς Ο’ Κίφι, σύμφωνα με το RT. Το βίντεο αφαιρέθηκε «εξαιτίας μιας αξίωσης απορρήτου από τρίτο μέρος», αναφέρει πλέον ένα μήνυμα σε οποιονδήποτε προσπαθεί να δει το επίμαχο βίντεο.

Το τρίτο μέρος είναι ίσως η Jen Gennai, η υπεύθυνη της Google για την «υπεύθυνη καινοτομία», η οποία παρουσιάστηκε στην έκθεση, να συζητά τις πολιτικές της εταιρείας σε μια συνέντευξη με συνεργάτες του Project Veritas.

Η ίδια αναφέρθηκε επίσης στην έκθεση σε μια δημοσίευσή της σε blog, λέγοντας ότι οι άνθρωποι που συνάντησε «έκρυψαν την αληθινή ταυτότητά τους, με κινηματογραφούσαν χωρίς τη συγκατάθεσή μου, επεξεργάστηκαν τις δηλώσεις μου και τις συνένωσαν στο βίντεο με τέτοιο τρόπο ώστε να διαστρεβλώσουν τα λόγια μου και τις ενέργειες του εργοδότη μου, διαδίδοντας το στο διαδίκτυο.

Η Gennai δήλωσε ότι το Project Veritas της «έστησε παγίδα» προκειμένου να πάρει «χρήσιμες πληροφορίες» για την έκθεσή του, επιμένοντας ότι δεν είναι κάποιο ισχυρό εκτελεστικό όργανο με επιρροή στην πολιτική της Google. Ο ισχυρισμός ότι η Google επρόκειτο να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του 2020 «είναι απόλυτη ανοησία, βέβαια», ανέφερε. H Google με τους αλγόριθμους της μηχανής αναζήτησης, έχει ως στόχο να αποτρέψει τις «ξένες παρεμβάσεις» και να επηρεάσει τις εγχώριες συζητήσεις, πρόσθεσε, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τις πρακτικές της εταιρείας.

“Έφυγε ένα βάρος από πάνω μου”…

Ο πληροφοριοδότης της Google, ο οποίος διέρρευσε ανώνυμα εσωτερικά έγγραφα στο Project Veritas, αποφάσισε να βγει δημόσια σε συνέντευξη βίντεο. Ο Zachary Vorhies το αποφάσισε αφού έλαβε μια επιστολή από την Google και αφού είπε ότι η Google φέρεται να κάλεσε την αστυνομία να προβεί σε «έλεγχο ευεξίας» σε αυτόν.

Μαζί με τη συνέντευξη, ο Vorhies ζήτησε από το Project Veritas να δημοσιεύσει περισσότερα από τα εσωτερικά έγγραφα της Google που είχε προηγουμένως διαρρεύσει. Είπε Vorhies:

Μαζί με τη συνέντευξη, ο Vorhies ζήτησε από το Project Veritas να δημοσιεύσει περισσότερα από τα εσωτερικά έγγραφα της Google που είχε προηγουμένως διαρρεύσει.

“Έδωσα τα έγγραφα στο Project Veritas, είχα συγκεντρώσει τα έγγραφα για πάνω από ένα χρόνο. Και ο λόγος για τον οποίο συγκέντρωσα αυτά τα έγγραφα ήταν επειδή είδα κάτι σκοτεινό και κακό για την εταιρεία και συνειδητοποίησα ότι δεν πρόκειται μόνο να παραβιάζονται οι εκλογές, αλλά να χρησιμοποιήσουν αυτή την παραβίαση των εκλογών για την ουσιαστική ανατροπή των Ηνωμένων Πολιτειών”.

Λίγο μετά την δημοσίευση των εκθέσεων που περιείχαν τα έγγραφα“algorithmic unfairness”, ο Vorhies έλαβε μια επιστολή από την Google που περιείχε αρκετές “απαιτήσεις”. Ο Vorhies είπε στο Project Veritas ότι συμμορφώθηκε με τα αιτήματα της Google, τα οποία περιελάμβαναν αίτημα για εσωτερικά έγγραφα της Google που μπορεί να έχει προσωπικά παρακρατήσει. Ο Vorhies δήλωσε επίσης ότι απέστειλε τα εν λόγω έγγραφα στο Τμήμα Δικαιοσύνης της Αντιμονοπωλιακής Διεύθυνσης.

Αφού εντοπίστηκε από έναν ανώνυμο λογαριασμό (ο οποίος πιστεύει ότι η Vorhies ανήκει σε έναν υπάλληλο της Google) στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης ως “πληροφοριοδότης”, ο Vorhies προσεγγίσθηκε από την επιβολή του νόμου στην κατοικία του στην Καλιφόρνια. Σύμφωνα με τον Vorhies, η αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο έλαβε κλήση από την Google, η οποία οδήγησε σε “έλεγχο ευεξίας”.

Ο Vorhies περιγράφει το περιστατικό στο Project Veritas:

” …μπήκε μέσα από την είσοδο, η αστυνομία, και άρχισαν να χτυπούν στην πόρτα μου … Και έτσι η αστυνομία αποφάσισε ότι επρόκειτο να καλέσουν πρόσθετες δυνάμεις. Κάλεσαν στο FBI, κάλεσαν στην ομάδα SWAT. Και κάλεσαν και μια ομάδα για βόμβες”

Κι αυτός είναι ο τρόπος, όπως λέει ο ίδιος, που κάνουν για εκφοβισμό. Μέρος του βίντεο του συμβάντος δόθηκε στο Project Veritas. Η αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο επιβεβαίωσε στο Project Veritas ότι έλαβε μια «κλήση για ψυχική υγεία» και απάντησε στη διεύθυνση του Vorhies εκείνη την ημέρα. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε στον ιστότοπο του Project Veritas.

Το Project Veritas κατηγορείται ότι ανήκει στους “συντηρητικούς” φιλικά προσκείμενους στον Τραμπ. Προφανώς απ’ όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής, η Google καθώς και οι άλλες πλατφόρμες των παγκοσμίων Social Media, κλείνουν περισσότερο προς τους Δημοκρατικούς.

Μα πόσο μας είναι εντελώς αδιάφορο όλο αυτό αυτή τη στιγμή! Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη στα χέρια της όποιας εξουσίας μπορεί να (κι απ’ ό,τι φαίνεται το κάνει) να επιβάλει μια “δημοκρατική” λογοκρισία κι έναν απολυταρχισμό ολόιδιο με αυτό που περιέγραφε ο Τζορτζ Όργουελ στο βιβλίο του 1984. Μονοπωλώντας την πληροφόρηση, μπορούν να κάνουν τους λαούς να πιστεύουν από το ότι η Υπερθέρμανση του Πλανήτη όπου να ‘ναι τον βάζει στο τέλος του, ότι άρχισε και διεξάγεται ο γ’ Π.Π., ή ακόμα ότι έχουμε εισβολή από εξωγήινους πολιτισμούς…

Δείτε το βίντεο με τον Vorhies πριν το κατεβάσουν κι αυτό:

 

⚠ Fair Notice: Τα άρθρα του ANTIMEDIA είναι αποτέλεσμα έρευνας, συγγραφής ή μετάφρασης της ιστοσελίδας ​και απαγορεύεται ρητά η πλήρης αναδημοσίευσή τους ή μέρους αυτής, καθώς και η αναπαραγωγή υλικού. Επίσης απαγορεύεται αυστηρώς οποιαδήποτε επισήμανση και χαρακτηρισμός των άρθρων μας από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικός κράτος οργανώσεις οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε
Related Posts