Τι είναι τα «μυστικά κονδύλια» και πως διαμορφώνουν τις ειδήσεις που διαβάζετε

Χτες 6 Απριλίου κυκλοφόρησε στα ΜΜΕ, κυρίως τα φιλοκυβερνητικά, δημοσίευμα των Times του Λονδίνου για τους Έλληνες που τηρούν τα μέτρα, αλλά και τη δημοφιλία του πρωθυπουργού η οποία ενισχύεται

Το δημοσίευμα παρουσιάζει μία εικόνα αντίθεσης στην Ευρώπη, οπό τη μία οι απείθαρχοι Ευρωπαίοι και από την άλλη οι… πειθαρχημένοι Έλληνες, ενώ βρίθει από σειρά ανακριβειών.

Το άρθρο αναφέρεται σε μεμονωμένες περιπτώσεις κάποιων που αψήφησαν τα μέτρα και την απαγόρευση κυκλοφορίας σε άλλες χώρες -όπως Τουρκία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Φιλανδία- σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει την εικόνα των απείθαρχων “Ευρωπαίων” vs των πειθαρχημένων Ελλήνων.

Ωστόσο ή αυτή η εικόνα είναι η αληθινή, η εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση ότι ο Ελληνικός λαός τελικά δεν πειθαρχεί, γι΄αυτό χρειάζονται και περισσότερα μέτρα, αλλά και παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Τι από τα δυο τελικά;

“Από τη μία οι απείθαρχοι Ευρωπαίοι και από την άλλη οι πειθαρχημένοι Ελληνες!”

«Οι ίδιοι οι Έλληνες δεν είναι και ο πιο νομοταγής λαός» συνεχίζει. «Πάντοτε μοιάζουν να βρίσκουν μια δικαιολογία για να παραβιάζουν τους κανόνες, να αψηφούν τις προθεσμίες ή και να θέτουν το γενικό καλό σε δεύτερη μοίρα μετά το προσωπικό τους όφελος. Όμως, την ώρα που ο κορωνοϊός σαρώνει την Ευρώπη, οι Έλληνες βγάζουν μια σπάνια και νηφάλια εικόνα κόντρα στην απείθαρχη φύση τους.

Κι ενώ στη συνέχεια το άρθρο αντιφάσκει λέγοντας πως drones και μέτρα ηλεκτρονικής επιτήρησης που επέβαλε μόνο η Κίνα, αλλά και πρόστιμα επέβαλαν τα μέτρα στον Ελληνικό λαό που είναι έτσι κι αλλιώς χτυπημένος από την κρίση, στο τέλος καταλήγει:

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης θα αποδώσουν και πολιτικά οφέλη, σημειώνοντας ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη δημοφιλία του Κ. Μητσοτάκη να ανεβαίνει στο 53%.

Τι είναι τα «μυστικά κονδύλια» και πως διαμορφώνουν τις ειδήσεις που διαβάζετε

Τι ακριβώς είναι τα μυστικά κονδύλια; Το ερώτημα είχε επανέλθει στο φως όταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, είχε κατηγορήσει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για κακοδιαχείριση των μυστικών κονδυλίων.

Τα μυστικά κονδύλια είναι χρήματα που οι Υπουργοί Εξωτερικών μπορούν να τα ξοδεύουν όπως θέλουν, όπου θέλουν, όποτε θέλουν, χωρίς να καταθέτουν αποδείξεις και χωρίς να υπάρχουν σχετικά έγγραφα.

Ο λογαριασμός βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδας και τα χρήματα προορίζονται για την “προώθηση των εθνικών θεμάτων”.

Χρηματοδοτούνται φορείς που μπορούν να τα αξιοποιήσουν σε ξένες χώρες για να συλλέξουν πληροφορίες, αλλά κυρίως, πάνε σε δημοσιογράφους που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, για να προβάλλουν “τα εθνικά θέματα”.

Στην ουσία, πηγαίνουν στα ξένα μίντια και στους δημοσιογράφους για να δείξουν την εικόνα που η εκάστοτε κυβέρνηση θέλει να περάσει στο εξωτερικό και… όχι μόνο “εθνικά θέματα”

Το που πηγαίνουν τα χρήματα το γνωρίζουν εκτός από τους υπουργούς Εξωτερικών και οι στενοί τους συνεργάτες οι οποίοι αναλαμβάνουν να κάνουν και τις σχετικές επαφές.

Το 2012, ο Αλέξης Τσίπρας, μαζί με την –βουλευτή τότε– Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Νίκο Παππά, που ήταν διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, επισκέφτηκαν τους οικονομικούς εισαγγελείς για το θέμα των απόρρητων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών, και κατέθεσε υπόμνημα ότι γνωρίζει ότι πακτωλοί χρημάτων από απόρρητα κονδύλια δεν διατέθηκαν για εθνικούς σκοπούς αλλά για εξυπηρέτηση άλλων σκοπών – με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται ή υποθέτει κανείς.

Το 2009, κι εν μέσω έναρξης μνημονίων και περικοπών συντάξεων και μισθών, υπήρχε αύξηση των μυστικών κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών κατά 210% και αντιστοίχως το 2010 κατά 270%. Το 2009 συνολικά εκταμιεύθηκαν 57.207.000 ευρώ, δηλαδή 38.707.140 ευρώ περισσότερα από αυτά που προϋπολογίσθηκαν, και το 2010 διατέθηκαν 68.000.000 αντί για 18.000.000 που εγγράφηκαν στον σχετικό κωδικό του προϋπολογισμού. Ακόμη και εντός του 2011, σε κλίμα ακραίων περικοπών σε όλες τις δαπάνες, τα μυστικά κονδύλια αυξήθηκαν κατακόρυφα στα 43.000.000 ευρώ με αυξητικούς ρυθμούς.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση, προτάθηκε δυο φορές στη Βουλή να γίνεται ελεγκτικός ρόλος, προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια στη διαχείριση των απόρρητων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών, ωστόσο τα μυστικά κονδύλια παραμένουν μυστικά, και τα ξένα δημοσιεύματα καλοπληρωμένα από τους Έλληνες φορολογούμενους.

⚠ Fair Notice: Τα άρθρα του ANTIMEDIA είναι αποτέλεσμα έρευνας, συγγραφής ή μετάφρασης της ιστοσελίδας ​και απαγορεύεται ρητά η πλήρης αναδημοσίευσή τους ή μέρους αυτής, καθώς και η αναπαραγωγή υλικού. Επίσης απαγορεύεται αυστηρώς οποιαδήποτε επισήμανση και χαρακτηρισμός των άρθρων μας από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικός κράτος οργανώσεις οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε
Related Posts