WP: Η CIA δημοσίευσε οδηγίες στα ρωσικά για επικοινωνία με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες

Η Washington Post, επικαλούμενη αξιωματούχους, αναφέρει ότι η CIA φέρεται να δημοσίευσε οδηγίες στα ρωσικά, με τις οποίες οι Ρώσοι μπορούν να επικοινωνήσουν μυστικά με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ προκειμένου να μεταδώσουν πληροφορίες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η υπηρεσία πληροφοριών διένειμε λεπτομερείς οδηγίες στα κοινωνικά δίκτυα, πώς οι πληροφοριοδότες μπορούν να εξασφαλίσουν την ασφάλεια της μετάδοσης δεδομένων και «να μην πιαστούν». Συγκεκριμένα, η CIA συνέστησε τη χρήση του προγράμματος περιήγησης Internet Tor, που επιτρέπει την πρόσβαση στο δίκτυο ανώνυμα, καθώς και ένα VPN. Επιπλέον, το πρακτορείο ζητά να μην χρησιμοποιείται υπολογιστής σπιτιού ή γραφείου για το σκοπό αυτό.

«Ανήσυχοι Ρώσοι προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με τη CIA και θέλαμε να παρέχουμε έναν τρόπο για να επικοινωνήσουν με ασφάλεια μαζί μας», ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη έναν αξιωματούχο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που είπε ότι «οι Ρώσοι προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τη CIA».

Οι οδηγίες απαιτούν από τους καταγγέλλοντες να παρέχουν το πλήρες όνομά τους, τη χώρα από την οποία γράφουν, την επίσημη θέση τους και να διευκρινίζουν «τι πρόσβαση έχουν στις πληροφορίες, ενδιαφέροντος» για τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. Σύμφωνα με πρώην αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, όλες αυτές οι πληροφορίες στη συνέχεια μελετώνται προσεκτικά και επαληθεύονται.

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι πληροφορίες που θα παρέχουν οι Ρώσοι θα είναι χρήσιμες. Αλλά το γεγονός ότι η CIA αναζήτησε έναν τρόπο για να διευκολύνει τους Ρώσους με κίνητρα να έρθουν σε επαφή υποδηλώνει ότι υπάρχουν πολλοί πιθανοί νεοσύλλεκτοι που βρίσκονται στην ουρά, είπαν βετεράνοι των μυστικών υπηρεσιών.

«Είναι ένα μήνυμα ότι κατακλύζονται από ανθρώπους που προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τις μυστικές υπηρεσίες των Η.Π.Α. με τρόπους που είναι λιγότερο από ασφαλείς», δήλωσε ο Τζον Σάιφερ, πρώην αξιωματικός της CIA που υπηρέτησε για σχεδόν 30 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. «Στην εποχή που ζούμε, νομίζω ότι είναι σκόπιμο να προσφέρουμε μέσα για αρχική επαφή που είναι πιο ασφαλής από το να μπεις σε μια πρεσβεία ή να πλησιάσεις έναν Αμερικανό στο δρόμο».

Ο Νταν Χόφμαν, ένας συνταξιούχος αξιωματικός των πληροφοριών που υπηρέτησε ως ανώτατος αξιωματούχος της CIA στη Μόσχα, είπε ότι η ρωσική αντικατασκοπεία θα βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα για όσους θέλουν να διασκορπίσουν μυστικά.

«Θέλετε να είστε πολύ προσεκτικοί με τους Ρώσους που επιδιώκουν να παρέχουν πληροφορίες. Η FSB συγκεκριμένα θα παρακολουθεί τους ανθρώπους», είπε ο Χόφμαν, αναφερόμενος στην κύρια ρωσική υπηρεσία ασφαλείας και διάδοχο της KGB.

Οι τακτικές συλλογής πληροφοριών της CIA εντάσσονται σε μια ευρύτερη στρατηγική της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των ρωσικών προσπαθειών για καταστολή της ελευθερίας του λόγου και της πρόσβασης σε αξιόπιστες ειδήσεις και πληροφορίες, αναφέρει το δημοσίευμα της Washington Post. κι εδώ γελάστε ελεύθερα, όταν η ίδια κυβέρνηση Μπάιντεν δημιουργεί «Διοικητικό Συμβούλιο Παραπληροφόρησης», ώστε να λογοκρίνει social media και ΜΜΕ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε πρόσφατα μια διαδικτυακή συνομιλία στο Telegram, που είναι η δημοφιλής εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης στη Ρωσία, με τη Βικτόρια Νούλαντ, την υφυπουργό πολιτικών υποθέσεων, η οποία συγκέντρωσε περίπου 2,3 εκατομμύρια αλληλεπιδράσεις, σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ένας σημαντικός αριθμός από τα σχόλια που απευθύνονταν στη Νούλαντ ήταν επικριτικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο αξιωματούχος, αλλά ο τεράστιος όγκος έδειξε ότι οι Ρώσοι ενδιαφέρονται να ακούσουν από έναν Αμερικανό αξιωματούχο και μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα σχόλιά της μέσω του Telegram, το οποίο η κυβέρνηση δεν έχει μπλοκάρει.

Η ρωσική κυβέρνηση έχει πατάξει ορισμένες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και έχει περιορίσει τη δυνατότητα των Ρώσων να τις χρησιμοποιούν. Αλλά ορισμένες είναι ακόμα ενεργές και ευημερούν, είπε ο αξιωματούχος. Το YouTube συνεχίζει να λειτουργεί με εκατομμύρια θεατές και δεκάδες εκατομμύρια Ρώσοι χρησιμοποιούν την υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp, δήλωσε ο αξιωματούχος, επικαλούμενος συνομιλίες με τον ιδιοκτήτη της εφαρμογής, Meta.

Οι αναφορές για «την κατάρρευση των μέσων επικοινωνίας με τη Ρωσία είναι λίγο υπερβολικές», είπε ο αξιωματούχος. «Το γεγονός είναι ότι είμαστε ακόμα σε θέση να μιλήσουμε στο ρωσικό κοινό». Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι είναι βασικό να χρησιμοποιούμε τα ρωσικά για να μεγιστοποιήσουμε τη δέσμευση.

Το τμήμα έχει επίσης δει στοιχεία ότι οι Ρώσοι αναζητούν ενεργά τρόπους να παρακάμψουν τους περιορισμούς στο Διαδίκτυο. Μετά την ώθηση της κυβέρνησης να περιορίσει τη ροή πληροφοριών σχετικά με τον πόλεμο μετά την έναρξη του, οι Ρώσοι αναζήτησαν VPN σε μεγάλους αριθμούς. Η ζήτηση για υπηρεσίες VPN στη Ρωσία αυξήθηκε 2.692 τοις εκατό τον Μάρτιο, σύμφωνα με δεδομένα από το Top10VPN. Η απαγόρευση της Ρωσίας στο Facebook και το Twitter βοήθησε στην αύξηση της ζήτησης για τις υπηρεσίες, ανέφερε η εταιρεία – σ.σ. φυσικά το ίδιο συμβαίνει και με τους Ευρωπαίους που έχουν αποκλειστεί από τα ρώσικα ΜΜΕ, να το λέμε κι αυτό.

Ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η ρωσική κυβέρνηση φαίνεται να άφησε ορισμένες δημοφιλείς εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να συνεχίσουν να λειτουργούν, για ορισμένους λόγους. Η ικανότητα της κυβέρνησης να κόψει την πρόσβαση είναι περιορισμένη σε σύγκριση με άλλα αυταρχικά καθεστώτα όπως η Κίνα. Αλλά το Κρεμλίνο μπορεί επίσης να θέλει να καθησυχάσει τους Ρώσους που ταλαιπωρούνται υπό άλλους διαδικτυακούς περιορισμούς και ελέγχους ομιλίας, όπως η απαγόρευση χρήσης της λέξης «πόλεμος» για να περιγράψει την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Νομίζω ότι [Ρώσοι αξιωματούχοι] γνωρίζουν εάν αφαιρέσουν μια ευρέως δημοφιλή πλατφόρμα, θα υπάρξουν παράπονα για αυτό», είπε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πρόσθεσε ότι οι αρχές στη Μόσχα θα μπορούσαν ακόμα να κινηθούν για να αποκλείσουν το WhatsApp και το YouTube εάν το περιεχόμενο που συναντούν οι Ρώσοι παραβιάζει την επίσημη γραμμή.

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί χρήστες στη Ρωσία που εξακολουθούν να εξαρτώνται από αυτές τις πλατφόρμες, νομίζω ότι η κυβέρνηση θα δίσταζε να τους απομακρύνει και να δημιουργήσει περισσότερη δυσαρέσκεια στη χώρα», είπε ο αξιωματούχος, της χώρας που ανήκουν όλες οι μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και οι οποίες λογοκρίνουν συνέχεια το περιεχόμενο χρηστών και καταργούν λογαριασμούς!

⚠ Fair Notice: Τα άρθρα του ANTIMEDIA είναι αποτέλεσμα έρευνας, συγγραφής ή μετάφρασης της ιστοσελίδας ​και απαγορεύεται ρητά η πλήρης αναδημοσίευσή τους ή μέρους αυτής, καθώς και η αναπαραγωγή υλικού. Επίσης απαγορεύεται αυστηρώς οποιαδήποτε επισήμανση και χαρακτηρισμός των άρθρων μας από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικός κράτος οργανώσεις οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε
Related Posts